interiér bytu na vajanského ul. v nitre

Realizácia jednoizbového bytu na Vajanského ul. vznikala síce bez vizualizácií, ale keďže ide o starý tehlový dom a byt má sám o sebe úžasnú atmosféru, návrh vznikal prirodzene a postupne odhaľovaním pôvodnýchprvkov. Jedným z „bonusov“ starého bytu, bol klenbový betónový strop nad kuchyňou a kúpeľňou. Byt je napriek jednej izbe veľký a 54m2 plochy sme rozložili tak, aby malo všetko svoje miesto. Dvere do izby sme zrušili a zostal iba prechod, v ktorom sme priznali pôvodný klenbový preklad.

A

Vstupná hala je prechodom, ale zároveň aj hlavným úložným priestorom. Pôvodnú kúpeľňu a podlahu v chodbe sme celú odstránili a kúpeľňová priečka bola postavená nanovo. Vytvorili sme v nej niku na vstavaný šatník.

B

Chodba sama o sebe bola trochu chladná a farebná tapeta ju zútulnila a zároveň farebne prepojila všetky detaily.

C

Odhalením betónového stropu sa ešte zvýšila svetlá výška priestoru na viac ako tri metre, takže šatník aj kuchynskú linku sme zrealizovali do výšky kuchynského okna. Odhalený strop bolo treba vyčistiť a keďže sa to nepodarilo úplne, natreli sme o na bielo.

D

Rozvody elektro sme viedli v stenách a lustre sú zavesené na háčikoch na stred klenieb. Kuchyňa skrýva aj kotol a práčku čím sme vytvorili priestor na pohodlnú priestrannú kúpeľňu. Drevená podlaha v chodbe a kuchyni je nová dubová a parkety v izbe sú pôvodné zrepasované.

E

Posledný modul kuchyne ukrýva kotol, ktorý je napojený na pôvodný komínový prieduch. Vstavaná rúra je nižšie osadená kvôli mikrovlnke, ktorá v budúcnosti pribudne do skrinky nad ňou.

F

Osvetlenie pracovnej plochy je vyriešené natáčateľnými bodovými reflektormi na stene, ktoré sú osadené vždy na stred klenby. Malé úzke okno je pravdepodobne pozostatkom pôvodnej komory.

g retus

Optickým predelom a aj zútulňujúcim prvkom je policová zostava medzi nosnou stenou a pilierom, ktorý sme postavili. Kuchyňa tak nie je priamo súčasťou chodby, ale je čiastočne oddelená.

H

Samotná izba má svojský charakter vďaka oblúku v rohu miestnosti. Pôvodné parkety boli vybrané, podlaha vyrovnaná OSB doskami a parkety sa lepili na upravený podklad.

I

Stredový nosný múr aj s klenbou nad dverami sme priznali a po očistení nanovo vyšpárovali a nalakovali. Stena tvorí zadné čelo postele a polohu postele definujú aj závesné svietidlá ak alternatíva nočných lámp.

K

Kúpeľňa je v jednoduchej sivo bielej farebnosti a ako akcent sme zvolili trávovo zelenú farbu ktorá je zvolená aj podľa zavesenej lampy E2 od muuto. Skrinka pod umývadlo je vyrobená na mieru z rovnakého materiálu ako kuchynská linka.

L

V kúpeľni je takisto priznaný betónový strop a hlavné svietidlo je jednoduchá žiarovka na zelenom silikónovom kábli. V rohu miestnosti je bezbariérovo riešený sprchový kút vyspádovaný do žľabu.

M

O

Zapustené umývadlo pokračuje v rovnakej šírke zrkadlovou skrinkou zapustenou do steny.

N